top of page

Wie zijn wij?

Met ons muziek willen wij de harten openen van zowel onze muzikanten als van het publiek!

 

Muziek is de smeerolie van onze samenleving. Het verbindt mensen door samen één taal te spreken: de taal van Muziek. Het overbrugt leeftijdsverschillen, sociale achtergronden en brengt mensen daardoor dinchter bij elkaar. Maar muziek doet nog meer. Het stimuleert de motorische en hersenontwikkeling. Muziek brengt je in balans. En kan ook een uitlaatklep zijn voor emotie, muziek kan je ontroeren en raken. Muziek tilt mensen uit boven het alledaagse leven, het is een inspiratiebron voor spelers en toehoorders. Bij Pieter Aafjes gaat het om het beleven van de muziek.

Pieter Aafjes kent ongeveer 150 leden die spelen in 3 orkesten. Naast muziekles, leerzame repetities en optredens met een van onze drie orkesten, zijn we ook gewoon een hele gezellige vereniging. We knappen ons eigen gebouw op, we draaien leuke bar. We organiseren voorspeelavonden, feestavonden, ensemblefestivals, repetitieweekenden, kortom, een gezellige verenigingssfeer. Wil je echt weten hoe leuk het is… kijk zelf hier: Dit is Pieter Aafjes! (youtube.com)

De vereniging en zijn historie

Koninklijke Harmonie Pieter Aafjes uit Culemborg is opgericht in 1888 en heeft in haar rijke geschiedenis een vaste plek veroverd in de top van de amateurmuziek. Pieter Aafjes is daarmee met trots één van de oudste verenigingen van Culemborg en speelt al decennialang een belangrijke rol in de Culemborgse samenleving.

Veel van de historie van onze vereniging is vastgelegd in ons digitale historische archief.

Ons gebouw

Ons eigenhandig opgeknapte prachtige verenigingsgebouw staat aan de Goilberdingerstraat 14 in Culemborg. Het is een gemeentelijk monument dat in 1884 werd gebouwd naar een ontwerp van stadsarchitect Cornelis Sillevis. Oorspronkelijk was het een openbare lagere school maar na meubelfabriek te zijn geweest is het nu ons Huis van de Blaasmuziek. In de wandelgangen spreekt men wel van De Oude School.

Het gebouw kent leslokalen, een grote repetitiezaal en een prachtige barruimte. We gebruiken het niet alleen voor onze eigen repetities, kleine concerten en evenementen zoals bijvoorbeeld de pianowandeling. We verhuren het ook als repetitieruimte aan andere muziekverenigingen. Heeft u daar interesse in, neem dan contact op via ons contactformulier.

Dirigenten

Het Groot Orkest staat onder leiding van Arjan Gaasbeek. Arjan kent al een lange geschiedenis bij Pieter Aafjes. Hij volgde vanaf zijn tiende klarinetlessen bij Pieter Aafjes bij Johan Boonekamp en speelde al snel ook in ons Groot Orkest als klarinettist. Hij stond enkele jaren als dirigent voor het Middenorkest. In het voorjaar van 2017 heeft Arjan zijn HaFaBra-directie opleiding, die hij in Groningen bij Tijmen Botma volgde, cum laude afgesloten. In dat jaar nam Arjan ook het stokje over van oud-dirigent Heinz Friezen, één van de beste dirigenten in de symfonische blaasmuziek die Nederland gekend heeft. En dat deed hij met groot succes: onder leiding van Arjan Gaasbeek leverde onze deelname aan het concours in november 2017 in Enschede een eerste prijs met onderscheiding op van de jury. En ook in 2022 op het concours in Zutphen was daar weer een eerste prijs met onderscheiding. Arjan is tevens dirigent bij Sub Umbra in Veldhoven, Harmonieorkest Vleuten en Kunst en Vriendschap in Maurik en sinds 2023 artistiek leider van Zomerorkest Nederland.

Het Middenorkest staat sinds 2020 onder leiding van Marilou Krouwel. Ook Marilou is een bekende van Pieter Aafjes want zij speelde dwarsfluit in ons Groot Orkest. Marilou is aan het Utrechts Conservatorium afgestudeerd als fluitist, als HAFA-dirigent en als koordirigent. Zij is actief als docerend en uitvoerend fluitiste en dirigeert een verscheidenheid aan koren en orkesten, waarmee ze een uiteenlopend repertoire uitvoert. Naast klassieke en lichte muziek voor blaasorkest dirigeert Marilou niet alleen a capella koormuziek, maar ook grotere werken voor koor en symfonie-orkest.

Het Opstaporkest staat onder leiding van Jonie Pijpers. Jonie speelt al sinds haar zeer jonge jaren klarinet bij de Gildenbondsharmonie in Boxtel en bij Harmonie O&U in Beek en Donk. Bij Asterius in Oisterwijk speelt ze saxofoon. Ze is muziekdocente klarinet bij Pieter Aafjes, maar ook wel eens op saxofoon. Met veel geduld en enthousiasme dirigeert ze ons Opstaporkest.

bottom of page